HomeRecepty z masa Recept z moderní české kuchyně – velikonoční menu

Recept z moderní české kuchyně – velikonoční menu

Posted in : Recepty z masa on by : proseo

Protože se blíží jarní svátky, rozhodli jsme se připravit pro vás pár tipů na sváteční oběd nebo večeři. Jednoduché tříchodové menu ve stylu Velikonoc není náročné na čas ani ingredience, a přitom si na něm skvěle pochutnáte!

Tradiční slepičí polévka

Na přípravu české klasiky potřebujete: slepici, 150 gramů kořenové zeleniny, 4 až 5 hrstí nudlí (ideálně domácích), 2 až 3 litry vody, petrželku a sůl.

Slepici dobře očistěte, vložte do studené, osolené vody a nechte lehce probublávat asi 2 až 3 hodiny. Když maso změkne, přidejte celou kořenovou zeleninu. Až bude zelenina akorát na skus, vyjměte ji spolu se slepicí. Maso oberte, nakrájejte na nudličky, zeleninu na menší kousky a vše dejte zpět do hrnce spolu s nudlemi.

Králičí stehna na tymiánu s bramborovými noky a špenátem

Na přípravu hlavního chodu budete potřebovat: králičí stehýnka, 300 gramů slaniny či špeku, kilo bílé cibule, kilo a půl čerstvého špenátu, česnek, olivový olej, sůl a pepř.

Slaninou či špekem prošpikujte stehna, osolte, opepřete, přiložte snítky tymiánu a na plátky nakrájenou cibuli, vše podlijte a pečte v troubě, dokud nebude maso měkké. Noky kupte už připravené, nebo si je jednoduše vyrobte sami doma. Stačí vám k tomu kilo vařených (a oloupaných brambor), ke kterým přidáte jedno vajíčko, 100 až 200 gramů hrubé mouky a špetku soli. Z těsta pak vytvarujete noky a vhodíte je do vroucí, osolené vody. Až vyplavou, budete vědět, že jsou hotové. Listy špenátu spařte s trochou vývaru a olivového oleje, poté ho dochuťte česnekem, solí a pepřem.

A jako moučník ke kávě – beránek

Na klasického beránka, který je symbolem Velikonoc, potřebujete: 200 gramů cukru, 350 gramů polohrubé mouky, 4 vajíčka, 14 dekagramů másla, celý kypřicí prášek, lžičku citronové kůry a asi 200 mililitrů mléka.

Formu na beránka vymažte tukem a vysypte strouhankou. Cukr utřete s máslem a žloutky, přidejte citronovou kůru, mouku s kypřicím práškem a mléko. Z bílků ušlehejte pěnu a jemně ji vmíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte asi 45 minut při 180 °C. Po upečení beránka vyklopte z formy a dozdobte dle libosti – třeba čokoládou a mandlemi.

A pokud se vám během velikonočního období nebude chtít doma vařit, zajděte si třeba do restaurace ve Zlíně, kde si zaručeně pochutnáte.

Komerční sdělení

VN:F [1.9.12_1141]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.12_1141]
Rating: 0 (from 0 votes)