Posts Tagged ‘polévka’

postheadericon Recept na Polévku z mušlí

Polévka z mušlí

Suroviny

  • Kilo čerstvých mušlí(zaděnky jedlé)
  • Půl citrónu
  • 400ml rybího vývaru
  • 2 šalotky
  • brambora
  • 30g másla
  • čtvrt lžičky sušeného tymiánu
  • 400ml mléka
  • lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • svazek pažitky

Postup

Mušle přebere a ty otevřené vyhodíme.Půlku citrónu pokrájíme na kolečka a vložíme je do vývaru a spolu s mušlemi je vaříme asi hodnu nebo dokud se neotevřou.

Mezitím si oloupeme bramboru s cibulemi a pokrájíme je na menší kousky.

Když jsou mušle uvařené, scedíme vývar a mušle přebereme.Tentokrát vyhodíme ty zavřené a z těch otevřených vyjmeme maso.

Cibule podusíme na polovině másla spolu s tymiánem, poté přidáme vývar, mléko a brambory a vaříme do měkka.

Zbytek másla smícháme s moukou a po malých částech rozvaříme v polévce.

Chvíli ještě povaříme, ochutíme solí a pepřem a vložíme do ní maso z mušlí.

Nakonec jí posypeme sekanou pažitkou.

postheadericon Recept na Polévka z loupaného hrášku

Polévka z loupaného hrášku

Recept na hrachovou polévku

Recept na hrachovou polévku

Suroviny

  • 10ml oleje
  • cibule
  • utřený česnek
  • kousek celeru
  • 125g žlutého loupaného hrachu
  • 600ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • lžíce sekaného kopru
  • 150ml podmáslí
  • sůl
  • pepř

Postup

Cibuli i zeleninu oloupeme a pokrájíme.Na pánvi osmažíme cibulku do zlatava a přidáme rozetřený česnek s celerem.Smažíme asi 4 minuty.Po té přidáme hrášek a podusíme 2 minuty.Nakonec zalijeme vývarem, přilijeme protlak a nasypeme posekaný kopr.

Vaříme do měkka.Hotovou polévku promixujeme s podmáslím v mixéru a okořeníme dle chuti solí a pepřem.

postheadericon Recept na Vývar s květákem

Vývar s květákem

Suroviny

  • 900ml zeleninového vývaru
  • 50g hrachu
  • 50g květáku
  • 50g mrkve
  • 50g zelených fazolek
  • Petrželka
  • Tymián
  • Bobkový listopad česnek
  • Sůl
  • Pepř

Postup

Zeleninu očistíme, mrkev pokrájíme na kostičky, květák rozebereme, fazolky nakrájíme na drobno.Koření s bylinkami zabalíme do plátěného sáčku a svážeme nití.

Vývar uvedeme do varu, přidáme hrášek, bylinky i zeleninu a povaříme až je zelenina měkká.

Po té bylinky s kořením vyhodíme a polévku můžeme podávat.