Posts Tagged ‘recepty’

postheadericon Recept na Kynuté knedlíky z pekárny

Kynuté knedlíky z pekárny

Recept na knedlíky

Recept na knedlíky

Suroviny

  • 500g polohrubé mouky
  • vejce
  • Půl kostky droždí
  • 300ml mléka(i více)
  • sůl
  • 2 lžičky cukru
  • Ovoce na náplň
  • Tvaroh,máslo a moučkový cukr na ozdobu

Postup

Do pekárny nalijeme vlahé mléko.Nasypeme rozdrobené droždí a cukr a zaprášíme moukou.

Když vzejde kvásek přidáme vejce pokojové teploty a mouku se solí.

Nastavíme program těsto a necháme pekárnu dělat co umí.

Po dokončení programu by mělo být těsto krásně vykynuté.Tvoříme z něj knedlíky a ty plníme ovocem či libovolnou náplní.

Uvaříme je v dostatečném množství vody po každé straně asi 7 minut.

Uvařené je propícháme potřeme máslem.

Ozdobíme cukrem a tvarohem a zalijeme máslem dle chuti.

postheadericon Recept na Koláč s pudinkovou polevou

Koláč s pudinkovou polevou

Recept na pudinkový koláč

Recept na pudinkový koláč

Suroviny

  • 5 vajec
  • 130g cukru
  • Kypřící prášek do pečiva
  • Asi 300g polohrubé mouky
  • 130ml oleje

Na nápln

  • 2 vanilkové pudinky
  • lite mléka
  • Velká plechovka zavařených mandarinek
  • Trochu cukru

Na ozdobu

  • Půl tabulky hořké čokolády
  • Lžíce másla

Postup

Z bílků vyšleháme sníh, přidáme cukr a žloutky a stále mícháme.

Nasypeme do směsy olej, kypřící prášek a nakonec zahustíme moukou.

Upečeme na vymazaném plechu.

Z pudinku , cukru a mléka uvaříme pudink.Zalijeme jím upečený piškot a posypeme hojně mandarinkami.

Ztuhlý moučník pocákáme rozehřátou čokoládou.

postheadericon Recept na Hermelínovou pomazánku

Hermelínová pomazánka

Suroviny

  • Hermelín
  • 100g majonézy
  • 100g salámu
  • uvařené vejce
  • cibule
  • okurka
  • česnek
  • pepř
  • mletá paprika
  • hořčice

Postup

Hermelín nastrouháme, přidáme pokrájené vejce, salám, cibuli, okurku, česnek a promícháme s majonézou.Ochutíme solí, pepřem a hořčicí a paprikou dle chuti.Podáváme na pečivu.

postheadericon Recept na Fazolový salát se zeleninou

Fazolový salát se zeleninou

Suroviny

  • 300g bílých fazolí
  • sterilovaná okurka
  • kousek sterilované kapie
  • cibule
  • mrkev
  • půlka malého celeru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mletý pepř
  • cukr
  • ocet
  • sůl

Postup

Fazole propláchneme a necháme nabobtnat asi 3 hodiny.Uvaříme je do měkka a posledních 2 minut k nim přidáme pokrájený celer s mrkví.

Zeleninu pokrájíme na kostičky a promícháme s fazolemi.Dochutíme je solí , octem, olejem  a kořením a necháme odležet.

postheadericon Recept na Houbové lívanečky

Houbové lívanečky

Suroviny

  • 400g hub
  • 4 vejce
  • 200g hladké mouky
  • mléko
  • sůl
  • 50g másla
  • lžíce kypřícího prášku do pečiva
  • pepř
  • petrželka
  • olej

Postup

Houby pokrájíme na kousky a podusíme na másle s petrželkou.

Vejce rozšleháme s mlékem , kypřícím práškem a kořením.Nakonec přidáme podušené houby a ze směsy smažíme lívanečky.

Podáváme s chlebem a zeleninou.

postheadericon Recept na Hovězí guláš

Hovězí guláš

Suroviny

  • 500g hovězí kližky
  • lžíce sádla
  • 50g slaniny
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného chlebu
  • 200ml piva
  • sůl
  • mletá paprika
  • špetka mleté pálivé papriky
  • pepř

Postup

Maso očistíme a pokrájíme.Cibuli a česnek okoupeme.Cibuli pokrájíme, česnek  rozetřeme.Slaninu pokrájíme na kostičky a vyškvaříme a vyjmeme jí.K tuku z ní přidáme cibuli a podusíme jí.Po chvíli nasypeme ke směsy maso a zprudka ho opečeme.

Maso zaprášíme paprikou, přidáme chléb, pivo a česnek,podlijeme vodou  a uvaříme do měkka.

Hotový guláš posypeme na talíři slaninou a podáváme s vařenými bramborami.

postheadericon Recept na Králíka dušeného s lečem

Králík dušený s lečem

Suroviny

  • 4 porce králíka
  • 60g slaniny
  • 2 cibule
  • Půl litru leča
  • Kelímek smetany
  • Mletá paprika
  • Sůl

Postup

Porce králíka osušíme okořeníme solí a paprikou.Slaninu pokrájíme na kostičky a rozehřejeme na pánvi na které králíka opečeme po všech stranách.

PO chvíli přidáme cibuli pokrájenou na kolečka, chvíli posmažíme a podlijeme vodou nebo masovým vývarem a dusíme do měkka.Těsně před dokončením ke směsy přidáme lečo a ještě chvíli povaříme.Nakonec zalijeme smetanou a prohřejeme.

Podáváme s těstovinami.

postheadericon Recept na Králičí játra po Italsku

Králičí játra po Italsku

Suroviny

  • Játra ze 2 králíků
  • Červená paprika
  • 2 rajčata
  • cibule
  • olej
  • mletá paprika
  • pepř
  • sůl

Postup

Játra omyjeme očistíme a odblaníme a pokrájíme na menší kousky.Rajčata spaříme horkou vodou , oloupeme a pokrájíme na kostičky.

Papriky  zbavíme semínek a pokrájíme na proužky a cibule na kostičky.

Cibuli osmažíme na oleji do zlatava a dáme jí stranou.Do oleje vložíme játra a osmažíme je asi 2 minuty.Po té zmírníme oheň ,přidáme zbylé suroviny kromě soli a dusíme asi 4-5 minut.Nakonec játra osolíme a podáváme s rýží.

postheadericon Recept na Srnčí na smetaně se žampióny

Srnčí na smetaně se žampióny

Suroviny

  • 800g srnčího hřbetu
  • 70g másla
  • kousek celeru
  • mrkev
  • petržel
  • cibule
  • 3 plátky slaniny
  • půlka citrónu
  • trocha hladké mouky(asi 2-3 lžíce)
  • kelímek smetany
  • 3 lžíce bílého vína
  • 100g žampiónů
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • Tymián
  • Jalovec
  • Ocet

Postup

Maso očistíme, odblaníme a postranní žeberní kostičky odsekneme a hřbet opláchneme.

Suché čisté maso osolíme a potřeme drceným jalovcem.

K masu připevníme nití slaninu.Zeleninu oloupeme a osmažíme spolu a cibulí na kousku másla.

Po té přidáme maso a také jej osmažíme.Maso zalijeme horkou vodou , troškou octa a kořením dusíme do měkka.

Maso vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou z hladké mouky a másla a omáčku povaříme.Hotovou omáčku procedíme před cedník a zjemníme vínem a smetanou.

Žampióny očistíme a podusíme na troše másla a přidáme je spolu s octem, solí do omáčky.

Omáčku podáváme s houskovými knedlíky.

postheadericon Recept na Domácí flíčky se zelím

Domácí flíčky se zelím

Suroviny

  • 300g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • lžíce oleje
  • lžička octa
  • 750g bílého zelí
  • cibule
  • 80g slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • lžíce moučkového cukru
  • 200g zeleninového vývaru
  • lžička kmínu
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • 2 lžíce sekané petrželky

Postup

Z hrubé mouky, vajec, lžíce oleje, octu a soli vypracujeme vláčné nudlové těsto.vytvoříme z něj kouli kterou zabalíme do mikroténové folie a necháme je odpočinout.

Těsto vyválíme a nakrájíme z něj flíčky.Ty necháme asi 30 minut oschnout.

Zelí pokrájíme na plátky, cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky.

Po té slaninu opečeme na oleji a přidáme cukr, který rozpustíme.Po té přidáme cibuli a necháme zhnědnout.

Nakonec přidáme zelí, vývar ,kmín, sůl, pepř a podusíme do měkka.

Flíčky uvaříme v osolené vodě asi 3-5 minut.Po té je scedíme a nasypeme k zelí a ještě asi 2 minuty vaříme společně.Osolíme a ochutíme paprikou a na talíři zdobíme petrželkou.