Posts Tagged ‘Svíčková na smetaně’

postheadericon Recept na Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Recept na svíčkovou

Recept na svíčkovou

Suroviny

  • 700g svíčkové nebo zadního hovězího(bohatě stačí)
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • cibule
  • 250g kořenové zeleniny(mrkev, petržel, celer)
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list, tymián
  • cukr
  • ocet
  • 250g zakysané smetany
  • brusinky + šlehačku + plátek citrónu na ozdobení
  • slanina dle chuti na protnutí maso
  • lžíce hladké mouky

Postup

Zeleninu a cibuli oloupeme a pokrájíme na drobnější kousky.Maso nakrájíme na plátky a zlehka naklepeme.Po obou stranách osolíme a opepříme, chceme –li protneme kousky slaniny.

Cibuli opečeme na sádle, přidáme maso a osmažíme po obou stranách.Maso vyjmeme a přidáme zeleninu,koření a osmažíme.Zalijeme horkou vodou a do omáčky vrátíme maso.Vaříme pod pokličkou do měkka.(dobrý je tlakový hrnec,ten vaření urychlý)Když je maso měkké tak jej vyjmeme,koření vytáhneme a vývar spolu s zeleninou umixujeme do hladka.Po té jej zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme.Do omáčky přidáme smetanu a vaříme asi další 3 minuty na mírném ohni.Nakonec do omáčky vrátíme maso a ochutíme jí solí, octem a cukrem.

Podáváme s knedlíkem, ozdobené brusinkami a šlehačkou.